Het gebruik van connectoren

Bij het monteren van een PV systeem maken installateurs gebruik van connectoren. Connectoren hebben als functie om de panelen met elkaar en met de omvormer te verbinden. Door vrijwel alle zonnepaneelfabrikanten worden er in de fabriek al connectoren aan de junctionbox van de panelen bevestigd. Het is niet altijd duidelijk welk merk connector de panelenfabrikant gebruikt.

Voor het veilig monteren van een PV systeem is het belangrijk dat de connectoren goed op elkaar aansluiten. Wanneer dit namelijk niet het geval is kan het zijn dat er overgangsweerstanden ontstaan, deze weerstand kan leiden tot een warmteontwikkeling in de connector. Om zeker te weten of de connectoren goed op elkaar aansluiten zou je altijd hetzelfde merk connector moeten gebruiken waar male en female op elkaar worden aangesloten om zo het zogenaamde cross mating te voorkomen.

Om dit te bewerkstelligen knipt men de connector van het laatste paneel in de string af en bevestigt hier een connector van een bekend merk aan. Deze wordt vervolgens verlengd met kabel en connector om de verbinding naar de omvormer te maken. Het nadeel van deze werkwijze is dat de fabrieksgarantie van het paneel vervalt op het moment dat er een andere connector op gemonteerd wordt.

Vanaf dit voorjaar werkt RVO aan een normering of richtlijn voor het gebruik van connectoren bij PV systemen met als doel om cross-mating te voorkomen. Wij houden u via onze website op de hoogte over de ontwikkelingen.

Geen reactie's

Geef een reactie