Calculeren met zonnepanelen van verschillende afmetingen

Calculeren met zonnepanelen van verschillende afmetingen

Fabrikanten blijven continue innoveren met hun producten, dit is in de zonnepanelenmarkt niet anders. De afgelopen jaren is er niet alleen vooruitgang geboekt op cel-efficiëntie maar ook op het gebied van het assembleren van een paneel. Zo hebben steeds meer fabrikanten een 72 cells, een shingled cells of een half cells paneel in hun assortiment. Deze technologieën zorgen voor een hogere opbrengst per paneel maar de modules hebben ook vaak een afwijkende afmeting. Wat betekent dit voor de calculatie van een PV systeem?

Schuine daken met rails

Bij het monteren van zonnepanelen op schuine daken door middel van rails en dakhaken heeft de afmeting van het paneel invloed op een aantal aspecten van de calculatie. Zo zijn de lengtes van de rails afgestemd op de standaardmaat van een zonnepaneel van 992 mm breed. Hiermee passen er precies 6 panelen portrait naast elkaar op een rails. Bij een breder paneel is er meer rail nodig en kan er soms meer zaagwerk nodig zijn. Een ander aspect dat invloed heeft op de calculatie is het gewicht van het paneel.

De grotere panelen zijn vaak ook zwaarder en hoe zwaarder het paneel is hoe meer dakhaken er nodig zijn om de rails te bevestigen aan het dak. Wij adviseren dan ook altijd om een calculatie te maken met daarin de modulespecifieke eigenschappen meegenomen. Zo heb je altijd een installatiehandleiding op maat met daarin de exacte afstanden tussen de dakhaken en tussen de rails opgenomen.

Schuine daken met een indaksysteem

De meest gebruikte indaksystemen voor PV-panelen zijn gebaseerd op kunststof elementen waarop de modules gemonteerd kunnen worden. Bij deze systemen hebben deze kunststof platen een aantal verschillende standaard afmetingen voor de meest voorkomende zonnepaneelmaten. Wanneer je zonnepanelen toe wilt passen met een afwijkende maat raden wij altijd aan zeer nauwkeurig te kijken of de fabrikant van het montagesysteem een beschikbare oplossing biedt.

Platte daken

Op platte daken plaatst men de modules meestal in landscape oriëntatie in daarvoor op geschikte profielen. Deze profielen hebben paneelspecifieke afmetingen maar de meeste fabrikanten van platdakmontagemateriaal hebben een ruim aanbod in hun assortiment. Zo is het met zowel flatfix als valkpro+ mogelijk om panelen tot ruim twee meter lengte te monteren. Flatfixfusion kent wel een beperking voor de breedte van het paneel, deze mag niet meer zijn dan 1016mm. Valkpro+ kent deze beperking niet en kan ook worden toegepast voor bredere panelen. Ook voor montages op platte daken met afwijkende paneelmaten adviseren wij altijd vooraf een calculatie te maken met de tool van de leverancier van het betreffende montagemateriaal.

Geen reactie's

Geef een reactie